פרימיטיבו הוא ענב אדום איטלקי המייצר יינות נועזים עם טעמים חלקים של פטל שחור, שוקולד מריר וליקריץ. סקירה מלאה על היין האיטלקי פרימיטיבו (Primitivo):
פרימיטיבו הוא ענב אדום איטלקי המייצר יינות נועזים עם טעמים חלקים של פטל שחור, שוקולד מריר וליקריץ. במקור מקרואטיה, הוא מצא את ביתו האמיתי על רמות אבן הגיר הנשחקות של פוליה. בעולם החדש, פרימיטיבו משגשגת בקליפורניה, שם היא ידועה בשם זינפנדל.
מספר אזורי DOC, DOCG ו-IGT בחצי האי סלנטו, בין הים האדריאטי והיוני, מוקדשים במיוחד לפרימיטיבו. Primitivo di Manduria DOC משתרע על פני החלקים הדרומיים של מחוזות טרנטו וברנדיזי, בעוד שסלנטו IGT כוללת את כל טרנטו, ברינדיזי ולצ’ה.
פרימיטיבו משמש לא רק ליצירת יינות חד-זניים, אלא גם להוספה למאכלים ומשקאות חריפים לבלנדים אדומים. הוא נמצא גם ביינות רוזטו (רוזה) אלגנטיים עם טעמים פריכים של פירות קיץ, ויינות מחוזקים טעימים כמו Primitivo di Manduria Dolce Naturale .
ואם אתה תוהה “מה המשמעות של פרימיטיביו?”, זה לא אומר “פרימיטיבי” – זה אומר “הבשלה מוקדמת”.
מה טעם יין פרימיטיבו?
פרימיטיבו הוא יין גדול ונועז. זה בדרך כלל בעל גוף מלא ועתיר אלכוהול, עם רמות בינוניות של טאנינים וחומציות. הטעמים שלו בולטים, ולעתים קרובות מזכירים פירות יער כהים בשלים מאוד – כמו אוכמניות ופטל שחור – כמו גם ליקריץ ופלפל שחור. הרבה פרימיטיבו איטלקי מיושן כעת בעץ אלון אמריקאי, כדי לתת לו טעם דומה לצינפנדל האדום המפורסם מאזורים פופולריים כמו לודי בקליפורניה. ככזה, בדרך כלל ניתן לצפות לטעמים של שוקולד מריר, טבק מתוק ותבלין קינמון.
לאחר שהייה של שלוש עד חמש שנים במרתף, יין פרימיטיבו איכותי יציע טעמים נעימים מהיישון והתפתחות. לרוב תמצאו טעמים של שימורים, פירות יבשים, שזיפים מיובשים, עור ישן וטבק מקטרת מתוק.
מקורות פרימיטיבו וזינפנדל
בעוד שדרום איטליה היא הבית הרוחני של פרימיטיבו, מקורה למעשה בקרואטיה – שם היא ידועה בשם Tribidrag ו-Crljenak Kaštelanski. היסטוריונים מאמינים שהוא הובא מעבר לים האדריאטי מדלמטיה במאה ה-18. הנטיעות האיטלקיות הראשונות נעשו בגיויה די קולי בפוליה, שהיא עד היום DOC.
מאה שנה לאחר מכן, פרימיטיבו הובא לאמריקה ומיתוג מחדש בשם זינפנדל. הוא הפך לפופולרי ביותר בקליפורניה, שם הוא משמש לרוב לייצור יין רוזה מתוק ופירותי. עד מהרה, זינפנדל נחשב לענב האדום של ארצות הברית. בשנת 1994, ניתוח DNA אישר שמבחינה גנטית זינפנדל הוא אותו מין כמו פרימיטיבו של איטליה וטריבידראג של קרואטיה.
הכרזה זו הייתה בשורה נהדרת עבור הענב באיטליה. למרות שפרימיטיבו היה ענב ערבוב פופולרי במשך זמן רב, מאות הקטרים נהרסו במסגרת תוכנית משיכת הגפנים של האיחוד האירופי. פרימיטיבו עשויה להיות מסובכת לגידול, מכיוון שהצרורות נוטות להבשיל בצורה לא אחידה, ולכן חקלאים רבים החליטו למשוך את הענבים שלהם למעלה מאשר את הענבים הרווחיים יותר שלהם.
החדשות שפרימיטיבו וזינפנדל הן אותו הדבר פירושה שפרימיטיבו לפתע היה סחיר יותר כזן בודד. אפילו יותר טוב, משנת 1999 הורשו ליצואנים איטלקיים לסמן את פרימיטיבו כזינפנדל – למרות שמעטים בוחרים לעשות זאת, זה עדיין היה פרסום מצוין.
בינתיים, בחצי האי הבלקני, טריבידראג המשיכה להתפתח למשפחה של ענבים אדומים. אלה הפכו חשובים למדי באזור. צאצאיו של טריבידראג, Vranac (הידוע גם בתור Vranac Crni, Kratošija, ועוד שורה שלמה של שמות אחרים) הוא כיום הענב האדום העיקרי של מונטנגרו. הוא נטוע היטב בכל יוגוסלביה לשעבר. ורנאק מתורגם כ”עורב”, מה שנקרא בשל צבע הגרגרים השחור-כחול שלו. הוא מייצר יינות אדומים עם טאנינים חלקים וטעמי פירות שחורים עמוקים.
פוליה: ביתו של יין פרימיטיבו האיטלקי הטוב ביותר
החלק הדרומי ביותר של פוליה – העקב של המגף של איטליה – הוא המקום ממנו מגיעים רוב יינות פרימיטיבו האיטלקיים.
התפתחות ייצור היין בפוליה קשורה קשר הדוק להתפשטות התרבות ההלנית. פוליה הייתה ביתם של מושבות יווניות רבות, וחלק חשוב ממאגנה גרסיה. טרנטו , שנוסדה על ידי הספרטנים במאה ה-8 לפני הספירה, הפכה לבירה הפוליטית, התרבותית והמסחרית של המושבות היווניות.
מערכת הכשרת גפנים אלברלו – המאפשרת לגפנים לצמוח כמו שיחים – היא ממוצא יווני . הוא נמצא בשימוש נרחב מאוד כיום, כפי שניתן לראות בתמונה שלי של גפני פרימיטיבו שעברו הכשרה אלברלו במנדוריה.
פוליה היא ביתם של ענבים מקומיים רבים כמו Nero di Troia, וכינויים היסטוריים כמו Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG. זה מקיף טירה איקונית שנבנתה על ידי המלך פרדריק השני .
מבחינת היקפי הייצור, קסטל דל מונטה רחוקה מלהיות בעלת התפוקה הגדולה ביותר. הכינויים המובילים של פוליה הם Salento IGT (65 מיליון בקבוקים בשנה), Primitivo di Manduria DOC (20 מיליון) ו- Salice Salentino DOC (8 מיליון).
איך הנוף של פוליה משפיע על פרימיטיבו
פוליה שוכנת על רמת הקרסיקו , ורוב האדמה היא שטוחה או גבעות נמוכות. קארסיקו , או קארסט, הוא אבן גיר שחוקה עם מערות ונהרות תת-קרקעיים. ב-Murge, אזור מרכז פוליה, אנשים חיו בעבר בטרולי – בקתות עגולות שנבנו מאבן גיר שנכרה מקומית.
מגמת העלייה לייצור יין איכותי
מבחינה היסטורית, פוליה הייתה מקור חשוב של יין בתפזורת זול. Gianvito Rizzo, הבעלים של Feudi di Guagnano , מסביר שפרימיטיבו נקנה לעתים קרובות בכמויות גבוהות על ידי יקבים בצפון כדי להוסיף מבנה ועוצמה לבלנדים האדומים שלהם.
דברים החלו להשתנות במהלך שנות ה-2000. הדור החדש של הייננים של פוליה החליט להגביל את היבול ל-8-10 טון לדונם, תוך התמקדות באיכות ולא בכמות.
מאז, הייצור של יינות DOC איכותיים מפוליה גדל במהירות רבה. בשנת 2019, פוליה ייצרה 1.7 מיליון הקטוליטר יין: שווה ערך ל-233 מיליון בקבוקים. זה הופך את האזור הדרומי ביותר של איטליה ליצרן ה-6 בגודלו של יינות DOC/G, ליד פיימונטה.
כיום, פוליה מייצרת יינות במגוון רמות איכות: מוויני זול וקל לשתייה, ועד פרימיטיבו עטור פרסים .