רוצה להוסיף את בקבוקי היין הצרפתי הטובים ביותר לאוסף שלך? היינות הנמכרים ואהובים ביותר בצרפת:
רוצה להוסיף את בקבוקי היין הצרפתי הטובים ביותר לאוסף שלך?
העולם המרתק של היינות הצרפתיים הוא עצום. שמות היין הרבים, האזורים, הכינויים, זני הענבים וכן הלאה עשויים להיראות מבלבלים!
אילו יינות צרפתיים כדאי לנסות? או להוסיף לאוסף ההשקעות שלך?
במאמר זה אנו חוקרים את כל מה שאתה צריך לדעת על יינות צרפתיים. בחרנו ידנית 21 מהטובים ביותר שכדאי לך להשיג . אנחנו גם אגיד לך את הדרך הקלה ביותר לקנות יינות צרפתיים לשתייה ולהשקעה !
כל מה שאתה צריך לדעת על יין צרפתי
בואו נתחיל עם איך הכל התחיל.
היסטוריה קצרה של היין הצרפתי
ייצור יין צרפתי החל במאה ה-6 לפני הספירה לאחר שהמתיישבים היוונים התיישבו בדרום גאליה. עם זאת, הרומאים הם שנטעו גפנים בכל אזורי היין הגדולים במאה ה-300.
מאז, תעשיית היין הצרפתית המשיכה לפרוח – עד שהתפשטו טחב ופילוקסרה במאה ה-19, ונאלצו להרוס כרמים שלמים ולשתול אותם מחדש.
השפל הכלכלי הבא באירופה, ושתי מלחמות העולם הביאו לשפל בתעשיית היין הצרפתית שנמשך כמה עשורים.
בשנת 1935 הוקמה ה-Appellation d’origine contrôlée (AOC) כדי להגן על האינטרסים הצרפתיים. מערכת זו הגדירה אזורי יין גיאוגרפיים ומאפיינים המובהקים שלהם (טרואר) כדי להגן על איכות התוצרת ולמנוע הונאה.
מאוחר יותר, השקעות ענק ומאמצים של דור חדש של ייננים צרפתים מאז שנות ה-70 יצרו את תעשיית היין הצרפתית המודרנית כפי שאנו מכירים כיום.
תהיתם פעם מה פירוש המונחים טרואר וכינוי?
מה זה טרואר?
אולי שמעתם אזור יין שמכונה באופן רופף טרואר. אבל, טרואר הוא מושג המתייחס לגורמים הסביבתיים, כולל אדמה, אקלים וגובה, בהם מגדלים ענבים. כל גורמי הטרואר הללו משתלבים כדי להעניק ליין את הטעמים והארומה הייחודיים שלו.
מהי מערכת הכינויים?
כינוי הוא אזור מוגדר על פי חוק שבו גדלים ענבים. בצרפת, מערכת Appellation d’Origine Contrôlée, או מערכת ה-AOC, הסדירה בקפדנות את זני הענבים שניתן להשתמש בהם בכל כינוי, רמות אלכוהול מינימליות, מידת הצפיפות שניתן לשתול כרם וכמה הוא יכול להניב.
בשנת 2012, הוא הוחלף ב-Appellation d’Origin Protégée (AOP), שאחריו מגיע כעת האיחוד האירופי כולו.
קטגוריות של יין צרפתי
ישנן ארבע קטגוריות או מחלקות של יין צרפתי.
1. Appellation d’origine contrôlée (AOC) , כיום AOP, כפי שראינו קודם.
2. Appellation d’Origine Vin De Qualité Supérieure (AOVDQS) : זה נופל ממש מתחת ליינות AOC בהיררכיה. יש לו כללים ותקנות הדומים ל-AOC מבחינת זן הענבים, כמות הייצור ותהליכי ייצור היין.
3. Vin de pays : כל “יינות הארץ” שאינם נופלים תחת כללי כינוי AOC נכנסים לקטגוריה זו. יש לו רק כללים מקלים לסוג הענבים ושיטות הייצור.
4. Vin de table: “יינות שולחניים” נמצאים בקטגוריה הנמוכה ביותר של יינות צרפתיים. אין כללים המסדירים ניהול כרם או ייצור יין. לא תראה שום זני ענבים, בציר או כינויים הרשומים על תוויות היין שלהם.
זני ענבים עיקריים בצרפת
המרלו הוא זן הענבים הנטוע ביותר בצרפת, מכסה 14% משטח גפן הענבים.
זני הענבים המובילים הנטועים בארץ הם:
- מרלו
- אוגני בלאן
- גרנאש
- סירה
- קברנה סוביניון
- פינו נואר
- שרדונה
- סוביניון בלאן
- קברנה פרנק
- קריניאן
סגנונות יין המיוצרים בצרפת
ניתן לסווג יין צרפתי באופן נרחב
- יינות אדומים מזני ענבים כמו פינו נואר, קברנה סוביניון, מרלו, זינפנדל
- יינות רוזה כמו הרוזה הפרובנסלי והזינפנדל הלבן המתוק
- יינות לבנים כמו שרדונה, ריזלינג, סוביניון בלאן או מוסקטו
- יינות מבעבעים משמפניה ו-Vouvray.
כדי להוסיף למורכבות של בחירת יין נהדר, תגלו שתווית יין צרפתית באזור אחד שונה במקצת מהאחר.
נוהלי תיוג יין צרפתי
תווית יין בורדו תכיל את שם האחוזה וסיווג, כינוי, מידע על ביקבוק, בציר, תכולת אלכוהול ונפח.
על תווית יין באלזס, תמצא כינוי, כרם או חלקה, זן ענבים, בציר, פרטי יצרן, הודעת סולפיט, אחוז אלכוהול ונפח.
וכולי.
בואו נסתכל על אזורי ייצור היין המפורסמים בצרפת.
אזורי היין הצרפתיים המובילים
בורדו ובורגונדי הם כנראה מה שעולה בראשכם בראש! ישנם אזורים רבים נוספים לייצור יין, כולל עמק הרון, בוז’ולה, לנגדוק-רוסיון ועמק הלואר.
בורדו
ממוקם בדרום מערב צרפת, באזור זה יש 60+ כינויים גדלים המייצרים בעיקר יינות אדומים של קברנה סוביניון, מרלו וקברנה פרנק. באזור יש אקלים ים תיכוני ממוזג.
מלבד האדומים המפורסמים, האזור מייצר גם בורדו לבן עשוי סוביניון בלאן, סמיון ומוסקדל.
בורדו
בורגון (או בורגון) הוא אזור יין צרפתי עם מורשת של יינות פינו נואר אדומים, שרדונה לבן ויינות בוז’ולה גאמאי.
לבורגונדי יש יותר מ-100 כינויים המחולקים ל-Burgundy Grand Crus, Premier Crus, Village Wines ו-Regional Wines.
לבורגונדי יש חמישה אזורי גידול יין עיקריים, כולל שאבלי עם השטח הגיר שלה, קוט דה נויט, קוט שאלון, מקונה וקוט דה בון ליד בון.
תוכלו למצוא כרמים אדומים של בורגונדי גראנד קרו באזור קוט דה נויט בבורגון. אזור היין Corton Grand Cru Burgundy נמצא בדרום בורגונדי. אזור היין הקטן יותר של Jura שוכן קרוב לבורגונדי.
שמפנייה
זהו אזור היין הצפוני ביותר השוכן ממזרח לפריז. הוא ידוע בזכות הבלאן דה בלאן והבלאן דה נואר הנוצצים שלו.
עמק הרון
עמק הרון מפורסם בזכות יינות הבלנד סירה וגרנאש סירה מורוודר (GSM) שלו מהכינויים Châteauneuf-du-Pape וה-Hermitage, ויינות קונדרייה העשויים מענבי ויונייה.
נהר הרון זורם דרך עמק הרון או Côtes du Rhône ומחלק אותו לדרום הרון ולעמק הרון הצפוני.
פרובנס
פרובנס הוא אזור יין צרפתי בחוף הדרום-מזרחי, הידוע ביינות האדומים שלו מזני הענבים קברנה סוביניון, סירה, סינסו ומורבדר.
אלזס
אזור יין זה ידוע ביינות הריזלינג, הפינו גרי והגוורצטרמינר שלו. היינות מאזור זה נקראים על שם זן הענבים במקום מקום המקור – כמו רוזנהוף פינו גרי 2018.
בוז’ולה
בוז’ולה שוכנת מדרום לבורגונדי והיא מפורסמת בזכות יינות הבוז’ולה גאמאי הפירותיים, התוססים והאדומים. טעם הבוז’ולה הייחודי חייב את עצמו לאדמה שנעשתה פורייה על ידי נהר הניזרנד.
קורסיקה
קורסיקה הוא אי צרפתי בים התיכון, פופולרי בזכות כרמי הפינו נואר, הטמפרניו והברברוסה שבו. תמצאו יינות נהדרים כמו Patrimonio ו-Ajaccio, שלכולם יש השפעות טוסקניות.
לנגדוק ורוסיון
לנגדוק-רוסיון הוא אזור חוף היסטורי בדרום צרפת, המשתרע מאזור פרובנס עד הרי הפירנאים וגבול ספרד. מגוון היינות של לנגדוק מורכב מבלנדים של סירה, גרנאש, קריניאן, סינסו ומורבדר.
עמק הלואר
הכרמים של עמק הלואר בצפון מערב מייצרים יינות כמו סוביניון בלאן, לואר ווראיי, לואר פוילי-פיום, כינון, מרסן ומוסקאדט. הכינוי המפורסם ביותר של עמק הלואר הוא ה-Sanzerre עם כרמי סוביניון בלאן העשירים באבני גיר שמייצרים יינות לבנים יבשים כמו לואר פוילי-פיום. תמצאו גם את ה-Chenin Blanc Vouvrays הפופולריים בלואר.
דרום מערב צרפת
דרום מערב או Sud-Ouest מייצר תערובות Malbecs, Colombard, Ugni Blanc, ו-Gros Manseng.
כעת, בוא נפסיד את שאלת המפתח שלך: אילו יינות צרפתיים עליך להוסיף לאוסף היין שלך?
21 יינות צרפתיים מפורסמים שכדאי לשתות או להשקיע בהם
בחרנו יינות נפלאים מהטירות המובילות של צרפת – אידיאליים עבורכם לחגוג כל אירוע או לקנות כהשקעה לטווח ארוך.
1. שאטו לאפיט רוטשילד
ה-Premier Cru Classe Lafite Rothschild מיוצר בשאטו בבעלות משפחתית באפלציה Pauillac of Medoc באזור בורדו.
זני הענבים בהם נעשה שימוש הם 80-95% קברנה סוביניון, 5-20% מרלו, 0-5% קברנה פרנק ופטי ורדו.
הוא ארומטי עם תווים אדמתיים של כמהין, תבלינים, ארז, טבק, עיפרון עופרת ופירות יער אדומים. וזה הכי טעים עם מינימום 15 שנים של גיל בקבוק.
2. לואי רודרר, קריסטל
קריסטל היא קווית הדגל של לואי רודרר, מסעדת Maisons de Champagne בניהול משפחתי בריימס.
שמפניה זו עשויה מ-40% שרדונה ו-60% פינו נואר.
שתו אותו בגלל המרקם החלק המשיי, הניחוחות הפירותיים והאיכות המינרלית החזקה שלו עם תווים של הדרים. אתה יכול בקלות לשמר אותו לפחות 20 שנה מבלי שהיין יאבד מרעננותו.
3. Chateau La Mission Haut-Brion
Chateau La Mission Haut-Brion הוא יין אדום המיוצר ב-Pessac-Léognan בבורדו, אחד מה-Crus Classés בסיווג 1953 Graves.
היין הלבן Chateau La Mission Haut Brion Blanc מיושן 13-16 חודשים.
היינות בעלי גוף מלא ומרוכזים בניחוחות של כמהין, עשן, אדמה, טבק ותבלינים.
4. שאטו ביישבל
Chateau Beychevelle הוא Quatrièmes Cru המיוצר באפלציה Saint-Julien באזור בורדו.
תוכלו להבחין בריחות של קסיס, אדמה, תבלינים וטבק ביין בורדו העשיר, המרוכז והרענן הזה.
Chateau Beychevelles בדרך כלל טובים יותר עם 8-12 שנים של גיל בקבוק.
5. Domaine de-la Romanee Conti
Domaine de-la Romanee Conti (או DRC) הוא יקב בבורגונדי המייצר יינות אדומים ולבנים ידועים כאחד מהייננים הבולטים בעולם . הדומיין הוא כרם בורגונדי גראנד קרוס בשטח של 25 דונם בו זן הענבים העיקרי הוא פינו נואר.
יינות Romanee Conti המפוארים ידועים כמשקפים את הארומה של פרי הגפנים הישנות ואת האופי הייחודי של הטרואר. בשנת 1780, ארכיבישוף של פריז כינה אותו כ”קטיפה וסאטן בבקבוקים “.
6. Chateau Cos D’Estournel
Chateau Cos D’Estournel הוא יין Deuxièmes Cru בורדו המיוצר ב-Saint-Estèphe of Bordeaux.
ללגום את התערובת האדומה הזו, ותתענג על הטעמים של גרגרי יער אדומים ברזל וסבך עם גימור מתובל. זהו יין בעל גוף בינוני עם מרקם גרגירי ועומק מתון.
בדרך כלל, Cos d’Estournel מוכן לשתייה לאחר 10 עד 20 שנות התיישנות בבקבוק.
7. Chapoutier Ermitage Rouge
Maison M. Chapoutier היא יינן ב- Tain-l’Hermitage באזור היין של עמק הרון. יינות ההרמיטאז’ שלהם היו הראשונים שכללו כתב ברייל על התוויות שלהם.
האדומים סירה מהכינוי המפורסם הרמיטאז’ מזוהים בשם ארמיטאז’ רוז’. ל-Ermitage Rouge 2003 בעל גוף מלא, למשל, יש צבע שחור בצבע דיו, עם ניחוחות וטעמים של שזיף, ליקריץ וסלעים מרוסקים.
8. פלר פטרוס
Château La Fleur-Pétrus מיוצר בפומרול על הגדה הימנית של בורדו. הוא עשוי בעיקר מרלו, מה שנותן לו את המשי והנדיבות שהוא ידוע בהם. כמות קטנה של קברנה פרנק מוסיפה קפדנות ומורכבות ליין.
לה פלר פטרוס צריך לפחות 8-12 שנים של יישון לפני שתוכל ליהנות ממנו.
9. שאטו מונטרוז
Château Montrose ממוקם ב-Saint-Estèphe של בורדו. היינות המיוצרים כאן מסווגים כאחד מארבעה עשר Deuxièmes Crus בסיווג הרשמי של יין בורדו משנת 1855.
יינות מונטרוז הם בלנד של 65% קברנה סוביניון, 25% מרלו ו-10% קברנה פרנק.
לבצירים הטובים ביותר של שאטו מונטרוז יש את היכולת להתיישן במשך עשרות שנים. לצרוך אותו לאחר לפחות 10-20 שנים בבקבוק.
10. שאטו הוט בילי
Haut Bailly היא אחוזת יין בדרגת Graves Cru השוכנת על מורדות הכינוי פסאק-לונן בבורדו.
כרם זה מייצר רק בלנדים אדומים עם קברנה סוביניון (65%), מרלו (25%) וקברנה פרנק (10%).
יינות Haut-Bailly כמו La Parde de Haut Bailly 2011, Pessac-Leognan הם חלקים ומשיי, עם תווים אדמתיים ועומק פרי.
11. דום פריניון
Dom Perignon היא שמפניה מבציר המיוצרת על ידי Moët & Chandon, יקב ובעלים משותף של חברת מוצרי היוקרה Moët Hennessy Louis Vuitton. הוא נקרא על שמו של נזיר בנדיקטיני מהמאה ה-17 שהיה אחד מחלוצי יין השמפניה.
היין הוא 60% ענבי שרדונה ו-40% פינו נואר. יש לציין שכל בקבוק מכיל ענבים משנה בודדת בלבד – ולא תמצאו דום פריניון לא וינטג’.
12. שאטו סמית
Smith Haut Lafitte הוא יין Crus Classé בורדו מהכינוי Pessac-Léognan.
תמצאו יינות אדומים כמו 2010 Smith Haut Lafitte Rouge עם מרקם משיי וקסם ארומטי, ויינות סוביניון בלאן לבנים אלגנטיים, עם תווים של עץ והדר.
זכור, זה צריך להתיישן בבקבוק לפחות 8-10 שנים לפני שאתה פותח את הבקבוק.
13. שאטו פיצ’ון לאלנד
Pichon Lalande הם יינות Deuxièmes Cru (גידול שני) המיוצרים בכרם של לואי רודרר בפאיולק, בורדו.
Pichon Lalande טעים הכי טוב עם לפחות 10-12 שנים של גיל בקבוק ומתבגר בין 15-40 שנים לאחר הבציר.
באשר לטעם, תטעמו פירות יער כהים, כמהין, קסיס וארז עם מרקמי משי וקטיפה.
14. שאטו Y’Quem
Chateau Y’Quem הוא יין Premier Cru Supérieur מבית Sauternes באזור Graves של בורדו.
תהליך ייצור היין כרוך בקטיף רק פרי בוטריט מלא עם תפוקות כל כך נמוכות שכל גפן יכולה לייצר רק כוס יין אחת.
יינות מתוקים אלה העשויים מסמיון וסוביניון בלאן מאופיינים במורכבותם, בריכוז ובחומציות הגבוהה שלהם.
15. Chateau Troplong Mondot
ה-Premier Grand Cru classé Chateau Troplong Mondot מיוצר ב-Saint-Émilion ב-Right Bank בורדו.
Chateau Troplong Mondot ייחודי בטעמו הסמיך והחושני עם ניחוחות של שזיפים כהים, ליקריץ, קפה, תבלינים, פטל שחור, אבן, שוקולד ופרחים. מומלץ ליהנות ממנו לאחר 8-10 שנים של גיל בקבוק.
16. בולינגר RD
Bollinger RD הוא יין מבעבע מתוצרת בולינגר בשמפניה. RD או récement dégorgé, כלומר “פורק לאחרונה”, יושב שמונה שנים על משקעיו (משקעים של שאריות שמרים וחלקיקים אחרים), מה שמוביל לטעמים מורכבים.
על התוויות שלו, תמצא את תאריך ההתפרקות (התאריך שבו חוסלו המשקעים).
Bollinger RD נשלח בדרך כלל מוכן לצריכה שלך.
17. שאטו קונסיילנטה
Chateau Conseillante או La Conseillante, הוא יין בורדו מהכינוי פומרול. למרות שהיינות אינם מסווגים, אחוזה זו היא בין הקרם דה לה קרם של יינני פומרול.
הגיל הממוצע של שאטו לה קונסיילנטה ההרמוני, המעודן והקטיפתי הוא 34 שנים. חובב היין שבכם יאהב את ריחות השזיף, הדובדבן הכהה, הפרחים, הפטל השחור והשוקולד שלו.
18. שאטו פונטה קאנה
שאטו פונטה קאנה האדום הוא Cinquièmes Cru המיוצר בכרם באותו שם ב-Pauillac of Bordeaux.
מעניין שתמצאו סוסים הופכים את האדמה בכרם Pontet Canet, במקום טרקטורים, כי הם לא דורכים באותו מקום פעמיים, ומאווררים את האדמה בצורה טובה יותר.
יין בורדו עוצמתי זה מרוכז, מאוזן וטאני, והטעם הטוב ביותר לאחר 10 שנים של גיל בקבוק.
19. שאטו לינץ’ באג’ס
היין האדום Chateau Lynch Bages הוא עוד Cinquièmes Cru תוצרת Pauillac, בורדו.
אופיו הייחודי של היין, הצבע העמוק, עמוד השדרה הטאניני והמבנה הגמיש והחלק הם חלק מהסגנון המיוחד שלו. הוא זקוק ל-15-20 שנים כדי להראות במיטבו ונותן לך טעמים של אדמה רטובה, קסיס, טבק וכמהין.
20. שאטו קלון שוגר
יינות Chateau Câlon Ségur מיוצרים באזור ייצור היין Saint-Estèphe בבורדו.
הם מורכבים בדרך כלל מ-78% קברנה סוביניון, 20% מרלו ו-2% פטי ורדו.
יינות Troisièmes Crus Classé (גידול שלישי) אלה מתפתחים ומתיישנים היטב. מהיינות השופעים, הבשלים והמעודנים כדאי ליהנות לאחר 10-15 שנים בבקבוק.
21. טייטינגר
Taittinger הוא כרם צרפתי בריימס המייצר את ה-Comtes de Champagne, ואת ה-Brut Reserve הלא-וינטג’.
הברוט רזרב הוא 40% שרדונה, 35% פינו נואר ו-25% פינו מנייה עם תווי פירות טריים ולחם. Comtes de Champagne הוא 100% ענבי שרדונה, ו-Comtes de Champagne Rosé עשוי מ-70% פינו נואר ו-30% שרדונה.