יינות אמרונה הטובים והמומלצים ביותר בעולם

היין אמרונה מיוצר בתהליך אפסימנטו באמצעות ענבים שהתייבשו חלקית – טכניקה המשמשת בדרך כלל להכנת יין לבן מתוק. יינות אמרונה הטובים והמומלצים ביותר בעולם:

יין Amarone Della Valpolicella, או אמרונה בעברית, הוא יין אדום איטלקי עשיר ויבש העשוי מבלנד של ענבי קורווינה, רונדינלה וקורבינונה במחוז ונטו שבאיטליה.

היין האדום היבש הזה מיוצר בתהליך אפסימנטו באמצעות ענבים שהתייבשו חלקית – טכניקה המשמשת בדרך כלל להכנת יין לבן מתוק.

Amarone מתורגם ישירות ל”המרירה הגדולה”, ששימש להבדיל בינו לבין היין Recioto della Valpolicella המיוצר באותו אזור. 

היין האדום היבש הזה הוא גם אחד מאותם פריטי אספנות נדירים שמתיישנים יפה במשך עשרות שנים! גלה הכל על Amarone Della Valpolicella – הסגנונות השונים , רשימה שנבחרה ידנית של 10 יינות אמרונה ייחודיים שתוכל להוסיף לאוסף היין האדום שלך, טכניקות ייצור היין , מה מייקר אותו כל כך ועוד.

סיווג יין אמרונה ואלפוליצלה

ישנן חמש רמות או רמות שונות של יינות ואלפוליצ’לה. אמרונה מסווג כרמה 4 בין יינות Valpolicella.

  • רמה 1: Valpolicella Classico DOC (11% – 12% ABV): היין האדום היומיומי הזה מיוצר תחת ה- Valpolicella DOC של אזור ונטו ומיוצר בכמויות גדולות. הענבים המשמשים ליצירת יין זה גדלים כולם באזור הקלאסיקו המסורתי. 
  • רמה 2: Valpolicella Superiore DOC (12% ABV): יין אדום זה מיושן שנה אחת בחביות עץ. יצרן אמרונה עשוי להתנסות ביין רב-תכליתי זה כדי להוציא טעמים מרגשים חדשים. הם משתמשים בענבים מיובשים חלקית או ענבים שנבצרו מאוחר בתערובת שלהם.
  • רמה 3: Valpolicella Superiore Ripasso DOC (14% ABV): נקרא גם Ripasso della Valpolicella, יין זה עובר שני תהליכי תסיסה. הראשון הוא התסיסה הרגילה עם ענבים טריים. בהמשך הוא מעורבב עם קליפות ענבי אמרונה ומוצקים (הידועים כיינות ריפאסו). תהליך התסיסה השני הוא זה שנותן ליין את צבעו, רמות האלכוהול והמרקם שלו.
  • רמה 4: Amarone della Valpolicella DOCG (14% – 16% ABV): יין אמרונה מיוצר מענבים מ-Valpolicella שיובשו במשך 4-5 חודשים. ייבוש הענבים מוציא את המים ומרכז את הסוכרים. היין Amarone della Valpolicella DOCG מיושן 2-5 שנים לפני יציאתו לשוק.
  • רמה 5: Recioto della Valpolicella DOCG (12% ABV): זהו יין הקינוח המושלם! הוא מרוכז מאוד ועשוי מאותם ענבים ותהליך כמו אמרונה. במקום זאת, התסיסה מופסקת לפני השלמתה כדי להשאיר שאריות סוכר ביין.

אמרונה דלה ואלפוליצ’לה סגנונות יין

אתה יכול למצוא שלושה סגנונות שונים של Amarone Della Valpolicella.

1. אמרונה נורמלי 

פינטרסט יינות אמרונה הטובים והמומלצים ביותר בעולם

Amarone Normale צריך להתיישן לפחות שנתיים בחבית עץ אלון. יין זה אמור להיפתח עשר שנים לאחר יציאתו. 

2. אמרונה ריסרווה 

Amarone Riserva צריך להיות מיושן לפחות ארבע שנים בעץ אלון צרפתי, אמריקאי או סלבוני. 

חלק מהיקבים משתמשים בחביות עץ אלון סלבוני מעל ברים צרפתיים, שהן עדינות יותר ומאפשרות אורך חיים ארוך יותר וטעמים בולטים יותר.

הענבים המשמשים ל- Amarone Della Valpolicella Riserva נבצרים במנות קטנות יותר ומקבלים זמן נוסף להתיישן. Amarone Riserva יכול להתיישן היטב עד 20 שנים או יותר. 

3. אמרונה קיטו 

יין Recioto della Valpolicella הוא בצד המתוק יותר, מרוכז יותר ואורך חיים ארוך יותר מיין אמרונה. 

כדי לעזור לכם לבחור בקבוק אמרונה, בחרנו ביד עשרה מהטובים ביותר!

10 יינות אמרונה דלה ואלפוליצ’לה הטובים ביותר לקנייה בשנת 2023

1. 2013 Tommaso Bussola אמרונה דלה ואלפוליצ’לה קלאסיקו DOCG ($61)

ליין זה גוון אודם עמוק ויש לו תווים של צימוקים, תאנה וברזל על האף. לחך המורכב יש תווים של תאנים, תמרים, שזיפים מיובשים, עור ואקליפטוס בלסמי. יש לו גם חומציות בהירה שמאזנת את הכל ביחד בצורה מושלמת!

2. 1990 Giuseppe Quintarelli אמרונה דלה ואלפוליצ’לה קלאסיקו Riserva DOCG ($1674)

בציר זה סומן במקור “Amarone della Valpolicella Classico Superiore Riserva”; עם זאת, הוא שונה ל”Riserva Centenario.”

פתיחת בקבוק אמרונה זה תשחרר ניחוחות של דובדבן חמוץ, וניל, פירות בשלים ותווי פרחים מורכבים. ליין היבש הזה יש טעמים פירותיים של דובדבנים צעירים ומתוקים, עם טאנינים חזקים וסיומת ארוכה להפליא בכל הנוגע לטעם.  

החומציות ביין הזה שומרת על המתיקות ומאפשרת לך לחוות יין מאוזן לחלוטין.

3. Zyme La Mattonara 2001 (510$)

ענבי קורווינה, קורבינונה, קרואטינה, אוסלטה ורונדינלה משמשים לייצור יין אמרונה זה. ענבי אמרונה אלה נקטפו ביד מהכרם הישן יותר בסן פייטרו בקאריאנו. מכאן שהיין הזה נעשה רק בכמויות מוגבלות.

יש לו ניחוחות יין של שימור דובדבנים, קינמון, עלי טבק, תבלינים וויסקי. 

4. 1998 Dal Forno Romano Vigneto Monte Lodoletta ($139)

האמארון השחור-גמור הזה מתפקע בטעמים וניחוחות, כולל פירות יבשים, שעועית אספרסו, תבלינים אקזוטיים, מוקה, צימוקים וניל.

זהו יין אדום בעל גוף מלא עם טאנינים מוצקים ומעודנים הנושאים אותך לסיומת ארוכה. 

5. 2015 Tedeschi Marne 180 אמרונה דלה ואלפוליצ’לה DOCG ($47)

ליין הנועז, הכהה והדיו הזה יש אף מבושם של פירות כהים ופרחים, יחד עם ניחוחות של זפת, תבלינים וגומי. יש לו גימור עצי, מתובל ועשיר במרקם.

6. 2007 Giuseppe Quintarelli אמרונה דלה ואלפוליצ’לה קלאסיקו DOCG ($387)

יין אמרונה זה הוא יין אדום בוהק עם שוליים כתומים. בזמן שתלגמו מהיין במרקם המשי הזה, תבחינו באיזון כמעט מושלם בין החומציות לטאנינים הקטיפתיים.

הטעם והארומה של היין הזה יזכירו לכם עשבי תיבול ארומטיים, פרחים מרוסקים, דובדבן אדום מיובש, ליקריץ, מינרלים, פירות יער ותבלינים מתוקים. 

7. 2008 Tommasi De-Bvris אמרונה דלה ואלפוליצ’לה קלאסיקו Riserva DOCG ($260)

האמרון האלגנטי הזה נפתח על האף עם ניחוחות של חרובים, פירות יבשים, סוכריות ליקריץ ועור.

לאמארון בעל גוף מלא טאנינים רכים שנפתרו במלואם כעת עם גימור הרמוני ועמיד.

8. 2011 Tedeschi ‘La Fabriseria’ אמרונה דלה ואלפוליצ’לה Superiore ($22)

Tedeschi La Fabriseria 2011 הוא יין אדום אודם בהיר ועמוק. יש לו ניחוחות של שוקולד אפייה, דובדבן שחור וציפורן. 

ליין בינוני עד מלא זה יש ריכוז עז, רמות חומציות גבוהות ורמות טאנין בינוניות. אתה יכול לפתוח את היין הזה עכשיו, אבל הוא גם יהיה מושלם בעוד 10-12 שנים. 

9. 2011 Tedeschi Capitel Monte Olmi ($70)

יש לו ניחוחות של אדמה חרוכה, תבלינים ופירות יער כהים. לחך בעל גוף מלא תווים של ליקריץ, שזיפים מיובשים וצימוקים וסיומת בינונית עד ארוכה.

10. 2009 Masi Costasera Riserva אמרונה דלה ואלפוליצ’לה Classico DOCG ($67)

ליין הנועז הזה יש תווים קלילים של אספרסו, אלון, שוקולד ועוגת שזיפים ואף של סיגר ופטל שחור. הוא בשל, עשיר ובעל גוף מלא עם חמיצות מצוינת לעגל אותו.

הטעם והמאפיינים של יין אמרונה

באופן כללי, ניתן לצפות לחומציות גבוהה ולריחות עזים של תאנה שחורה, ליקר דובדבנים, דובדבן שחור, קינמון, פירות בוגרים ורוטב שזיפים. יהיו גם תווים של שוקולד, אבק חצץ כתוש ופלפל ירוק על החך. 

יינות האמרונה הוותיקים מציעים יותר טעמים של סוכר חום, תאנים ומולסה.  

ביין הזה יש מגע של שאריות סוכר טבעיות. שאריות סוכר זה משלים את רמות החומצה הגבוהות באופן טבעי ומוסיף להעזה שלה.

מאפייני יין אמרונה

  • גוף: יין אדום בעל גוף מלא
  • טאנינים: טאנינים מוצקים
  • אלכוהול לפי נפח (ABV): מינימום 14%, בדרך כלל בין 15% ל-16%
  • שאריות סוכר: מקסימום 0.9% עבור ABV של 14%, עד כ-1.2% עבור ABV גבוה יותר.
  • חומציות: חומציות גבוהה

ללגום יין אמרונה בכוס יין גדולה כדי לאסוף את כל הניחוחות המענגים. הגישו יינות אמרונה צעירים בטמפרטורת החדר ויינות ישנים בטמפרטורות מעט קרירות יותר. 

ענבים המשמשים להכנת יין אמרונה

יש רק 12,000 דונם בעולם שבהם מגדלים ענבי קורבינונה וקורווינה, והם נמצאים בוולפוליצ’לה. 

בתחילה רק קורווינה (Corvina Veronese),Corvinone ורונדינלה שימשו לייצור יינות אמרונה. אבל לאחרונה, ענבים כמו מולינרה ואוסלטה נוספו לתערובת בכמויות קטנות יותר.

ענב הקורווינה מוסיף לניחוח ולטעמים, בעוד שקורבינון תורם לצבעו, לרמת הטאנין ולאלגנטיות של יין אמרונה.

שיטות ייצור יין ייחודיות המשמשות ליצירת אמרונה דלה ואלפוליצ’לה

יקבים משתמשים בשיטות ייצור היין של אפסימנטו לייצור יין אמרונה. 

אפסימנטו היא השיטה המקורית המשמשת לתהליך ייבוש הענבים. לאחר מכן, הענבים המיובשים נדחסים ומתסיסים. 

עם זאת, עם הטכנולוגיה המודרנית, צצו שני סגנונות חדשים שקובעים את הטעם ואת אורך החיים של היין. 

1. שיטת ייצור יין מסורתית

יקבים כמו Bertani ו-Quintarelli משתמשים בשיטה המסורתית כדי לייבש את הענבים ולאחר מכן לתסוס אותם בחביות ערמונים או עץ אלון. בשיטה זו, היצרנים משתמשים בענבי קורווינה, קורבינונה ורונדינלה בתערובת שלהם. 

כאשר נעשה בשיטה זו, ליין האמרונה דלה ואלפוליצ’לה יש רמות חומציות גבוהות המעניקות לו פוטנציאל התיישנות מעולה. 

שיטה זו מוציאה טעמים של דובדבן אדום, קינמון ופלפל ירוק. 

Amarone המיוצר בשיטות מסורתיות יכול בקלות להחזיק מעמד עד 40 שנה. כשפותחים את הבקבוק , מטגנים את היין במשך כמה שעות לפני ההגשה.

2. שיטת ייצור יין מודרנית

יצרני יין כמו מאסי ואלגריני משתמשים בגישה המודרנית יותר של ייבוש מהיר של הענבים בחדרים עם לחות וטמפרטורה. לאחר מכן הם מיישנים את יין האמארון שלהם בחביות עץ אלון חדשות. 

יינות אמרונה משיטה זו נועזים יותר בשחרור בגלל התיישנות עץ האלון החדש. יישון עץ האלון החדש מוסיף גם טעמים של ליקר דובדבנים, שוקולד מריר, מולסה ווניל. 

חלק מהיקבים מוסיפים לתערובת זן ענבים לא אזורי או שניים כמו קברנה סוביניון, מרלו וסנג’ובזה. 

חלק מהיינות המיוצרים בשיטה זו מחזיקים מעמד רק 8 – 10 שנים, בעוד שאחרים עשויים להחזיק מעמד 20 שנים או יותר. 

מה הופך את יין אמרונה ליקר?

תג המחיר הגבוה לבקבוק אמרונה נובע בעיקר מהמחסור שלו ומתהליך ייצור היין הייחודי שגוזל זמן. 

בכל הנוגע להפקת ולפוליצ’לה קלאסיקו, הענבים נבצרים ומיד נמעכים ומתסיסים. אבל, הענבים המשמשים לייצור יין אמרונה עוברים מסע ארוך יותר עד שהוא מוצר מוגמר. 

  • רוב היקבים בוחרים את הצרורות הבוגרות והמשובחות ביותר עבור היין הזה. 
  • אשכולות הענבים גם נשארים קצת יותר על הגפנים היצרניות כדי לוודא שהם הבשילו במלואם. 
  • לוקח לפחות 120 יום עד שהענבים מתייבשים והופכים לצימוקים. במהלך תקופה זו, בערך 30-40% מהמיץ והמשקל הולכים לאיבוד. 
  • לאחר מכן מערבבים את הענבים ודוחסים אותם ומתסיסים באיטיות. תהליך איטי זה הוא מה שנותן ליין האמרונה ריכוז אינטנסיבי ותכולת סוכר גבוהה להפליא. ליין שהתקבל יש אחוז אלכוהול גבוה וצבע עמוק יותר.

אזורי ואלפוליצלה שבהם מייצרים את האמארון

אמרונה מיוצר בשלושה אזורים ראשוניים, Classico, Est ו- Valpantena.

  • קלאסיקו: העמקים העיקריים של ואלפוליצ’לה קלאסיקו משתרעים מהרי ליסיני וידועים כאזורי גידול יין מסורתיים של ואלפוליצ’לה. יינות מהכינוי הזה הם ארומטיים יותר, רכים יותר ופוריים קדימה. 
  • Est: אזור Est (הכוונה למזרח) נמצא ליד Soave באזור Valpolicella. יין האמרונה המיוצר טרי יותר, רך יותר ושומר על טעמיו לאורך זמן רב יותר.
  • Valpantena: אזור יין זה שוכן מזרחית לאזור קלאסיקו. היינות מאזור זה הם כמו ה-Valpolicella Classico בסגנון אבל מציעים יותר טעמי פירות וניחוחות עשבים. הכרמים הפופולריים מאזור Valpantena כוללים את Cerro Veronese ו-Verona.

היסטוריה קצרה: איך אמרונה דלה ואלפוליצ’לה נוצר על ידי תאונה

אומרים כי יין אמרונה נוצר במקרה בשנת 1936 כאשר אדלינו לוצ’זה (היינן של וילה נובארה) ייצר יין Recioto. בזמן ביקבוק יין הקינוח המתוק , הוא פספס את אחת החביות, והיא המשיכה להתיישן. 

לאחר מכן הוא התקשר ליינן Gaetano Dall’Ora לטעום מהיין. להפתעתם, היין לא הסתובב. במקום זאת, זה היה טעים יותר ממה ששניהם ציפו! 

היין קיבל גוף, כוח ומבנה מבלי לאבד את המתיקות המקורית שלו. הסוכרים הפכו לאלכוהול על ידי תסיסה ארוכה יותר בחבית, ויצרו יין מתוק ועשיר יותר. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top