כמה זמן אפשר לשמור יין סגור ואיך לדעת אם הוא יתקלקל

האם אי פעם החזקת בקבוק יין ישן ותהיתם אם זה עדיין בסדר לשתות? כמה זמן אפשר לשמור יין סגור ואיך לדעת אם הוא יתקלקל:

האם אי פעם החזקת בקבוק יין ישן אן יין פתוח במקרר ותהיתם אם זה עדיין בסדר לשתות? אם יש לך, אתה בהחלט לא לבד. לקבוע אם יין נהדר התקלקל ומתי לזרוק אותו יכול להיות קצת מסובך.

בעוד שיינות רבים בהחלט משתפרים עם הגיל, כלל זה אינו חל על כל הבקבוקים. למעשה, גם יינות שנפתחו וגם יינות שלא נפתחו יכולים להתקלקל לאורך זמן. החדשות הטובות הן שלעתים קרובות יין שלא נפתח הוא טוב הרבה מעבר לחלון השתייה המומלץ – אם הריח והטעם עדיין נעימים. למען הבריאות שלך והשקעות היין שלך, חשוב לדעת כמה זמן יינות שונים מחזיקים מעמד בדרך כלל, איך לדעת אם היין התקלקל, ומה הגורמים השונים שעלולים לגרום להתקלקלות של יין.

כמה זמן אפשר לשמור יין סגור ואיך לדעת אם הוא יתקלקל
כמה זמן אפשר לשמור יין סגור ואיך לדעת אם הוא יתקלקל

כמה זמן מחזיק יין בדרך כלל?

כאשר מאוחסנים כראוי ונשמרים ללא פתיחה, יינות לבנים יכולים לעיתים קרובות להאריך ימים יותר מחלון השתייה המומלץ שלהם ב-1-2 שנים, יינות אדומים ב-2-3 שנים ויינות לבישול ב-3-5 שנים. יין משובח – כפי שאולי ניחשתם – בדרך כלל ניתן לצרוך במשך עשרות שנים. שיטות עבודה מומלצות לאחסון יין מכתיבה לך לשמור את היין שלך בחלל קריר וחשוך. יש להניח בקבוקים על הצדדים על מנת למנוע ייבוש יתר של הפקק. 

יין פתוח באוויר או במקרר, לעומת זאת, זה עניין אחר. כאשר פותחים בקבוק יין, תכולתו חשופה לחום, אור, חיידקים וחמצן. אלמנטים אלה גורמים למגוון של תגובות כימיות שפועלות במהירות כדי להשפיע על היין שלך. למרות שאחסון יין בטמפרטורה קרירה יותר יכול לעזור להפחית את התגובות הללו, יינות שנפתחו בהכרח יתקלקלו. באופן כללי, יינות לבנים יורדים מהר יותר מאשר אדומים. ככלל אצבע, לאחר פתיחה:

  • הנמלים יימשכו בין 1-3 שבועות
  • יינות קינוח טובים ל-3-7 ימים
  • יינות לבנים אדומים ועשירים מחזיקים מעמד בערך 3-6 ימים
  • יינות לבנים קלים יותר מחזיקים מעמד 4 או 5 ימים
  • יינות מבעבעים הולכים במהירות, עם רק 1-2 ימים ליהנות

כדי להפיק את המרב מהיין שנפתח, אטום אותו היטב ואחסן אותו במקרר. או יותר טוב, שמור כלי זכוכית קטן יותר (כגון בקבוק חצי 375 מ”ל ריק) בהישג יד כדי לשפוך את השארית למקום שבו יהיה פחות חמצן במגע עם הנוזל. רק ודא שהוא נקי לחלוטין או מחוטא כדי שלא יהיה זיהום צולב.

איך אתה יכול לדעת אם היין התקלקל?

חובבי יין רבים יכולים לדעת מיד אם היין כבר לא טוב. הם מותאמים לאיכויות של היין המפנים את מצבו הבשל מדי לשתיין. שלוש דרכים לדעת אם היין שלך התקלקל כוללות:

1. מראה חיצוני

ברגע שהיין עבר את מצבו העיקרי, יש כמה רמזים ויזואליים שיסגירו אותו. אלו כוללים:

עננות

כלל זה חל על יינות שהיו צלולים במקור. כאשר יין הופך מעונן או יוצר סרט בתוך הבקבוק, כנראה שהגיע הזמן להיפטר ממנו. העיננות מצביעה על פעילות חיידקית שמתחילה בתוך הבקבוק. 

שינוי בצבע

 בדומה לפירות, לעתים קרובות יינות משחימים לאורך זמן כאשר הם נחשפים לחמצן. שינויי צבע מתרחשים באופן טבעי כאשר יין לא נפתח מתיישן, ולא תמיד מעידים על כך שהיין שלך התקלקל. אבל בהחלט ראוי לציין שהחלו שינויים כימיים ביין שלך. לכן, אם הבקבוק לא באמת נועד להתיישן ואתם שמים לב לשינוי בצבע, כנראה שהוא כבר לא טוב.

פיתוח בועות

הופעת הבועות ביין שלך מעידה על תחילתה של תסיסה שנייה. שלא כמו בשמפניה, הבועות האלה אומרות שהיין שלך כנראה התחמצץ ויש לזרוק אותו.

2. ריח

ריח הוא לעתים קרובות אחת הדרכים הבולטות ביותר שבהן היין שלך יודיע לך שהגיע הזמן להמשיך הלאה. ריחות אלה הם לרוב לא נעימים ומרפאים – כמו כימיקלים או חומץ – אבל הם יכולים גם להיות מתוקים, בהתאם לאופן שבו היין שלך מגיב ליסודות חיצוניים. שינויים נפוצים בריח כוללים:

ריחות חומצה אצטית

כאשר חיידקים ביין שלך מתחילים ליצור חומצה אצטית, אתה עשוי להבחין בריחות שהם:

  • דומה לכרוב כבוש
  • מזכיר חומץ
  • חד או חריף 

ריחות חמצון

כאשר מתרחש חמצון, היין הופך מיושן ומניב ריחות שהם:

  • אגוזי בצורה בלתי רגילה
  • דומה לתפוחים או רסק תפוחים מתוק
  • מעושן ומתוק כמו מרשמלו שרוף או קרמל

הפחתת ריחות

עקב תקלות ביין, חלק מהיינות מתקלקלים לפני פתיחתם. כאשר זה קורה, אתה עשוי להבחין בריחות כמו:

  • כרוב
  • שום 
  • גומי שרוף או זבל

3. טעם

אם אתה מתגעגע לרמזים של שינוי מראה וריחות, אתה עלול להבחין בטעמים חזקים או יוצאי דופן ביין שהתקלקל. טעמים אלה כוללים לעתים קרובות:

  • טעמי חומץ חדים או חמצמצים
  • טעם דמוי חזרת
  • טעמי שרי או מקורמלים

מה לגבי תקלות יין?

לעתים קרובות יינות מתקלקלים כתוצאה מזקנה או שמשייה פתוחה יותר מדי זמן. עם זאת, יינות שלא נפתחו יכולים גם להתקלקל אם יש להם תקלה ביין. תקלה היא פגם הנובע מבעיות טבעיות, שיטות ייצור יין שגויות או טעויות בתהליך האחסון. לעתים קרובות אתה יכול לזהות תקלות ביין מטעמים או ניחוחות חריגים, בדיוק כמו ביין שכבר נפתח. 

האם יין רע מסוכן?

אמנם יין שהתקלקל לא בהכרח יזיק לך, אבל עדיף לזרוק אותו ולהתחיל רענן עם בקבוק חדש. דרך מצוינת לאמן את החושים שלך לזהות יין רע היא להקדיש דקה לבחון את האיכויות של בקבוק שאתה בטוח שהתקלקל. תסתכל על הצבע והבהירות, תן לו ריח, ואם אתה מרגיש בנוח – טעם טיפה. זה יעזור לך לזהות במהירות יין בוגר מדי אם תיתקל בו בעתיד. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top